Saturday, November 1, 2014

Domaće jabukovo sirće

 

Gotovo je i domaće sirće od jabuka :) Bilo je lako napraviti ga. Naše je bilo samo izrendati jabuke i čekati. Za ovaj recept potrebno vam je sledeće:

  • Oprane i izrendane cijele jabuke – možete sjeckati u listiće, tanke kriške ili ako želite brži rezultat staviti sve u multipraktik i sitnije sameljite. Mogu se i presovati ako imate sprave za taj proces. Mi smo ih jednostavno izrenali. 
  • Voda. 
  • Malo šećera, ili nije vam potreban šećer ako dodate malo slatkih jabuka. Mi smo koristili divlje kisele jabuke i 1% šećera na količinu jabuka. Šećer je neophodan da bi došlo do fermentacije, on u potpunosti nestane u toku dobijanja jabukovog sirćeta.
  • Velika staklena tegla – ili manje plastično bure. Mi smo koristili manje plastično bure.
  • Gaza ili pamučna krpa za prekrivanje.


Kada sve to pripremite, izrendate jabuke, stavite ih u plastično bure, dodate malo šećera, prelijete vodom i prekrijete gazom, ostavite na teko mirno mjesto sa stabilnom temperaturom od oko 20 stepeni. Najbolje da to bude neki podrum. Nakon već sedmicu do deset dana osjetićete miris sirćeta u prostoriji u kojoj je smješteno bure sa smješom za jabukovo sirće. Taj miris je dosta jak tako da jabukovo sirće ne možete držati u kuhinji ili stanu, već mora biti u nekom podrumu ili ostavi.



Već nakon mjesec dana možete početi testiranje. Probajte sirće, provjerite da li je dovoljno jako za vas. Ukoliko vam odgovara, procijedite smjesu i sirće sipajte u sterilisane boce.
Mi smo već jedan dio potrošili :) Uživajte u bogatstvu iz prirode i čuvajte vaše zdravlje.



Želim vam lijep vikend.
Milijana Z.P.

No comments:

Post a Comment