Sunday, November 16, 2014

Spaghetti Carbonara



Jednostavno i ukusno jelo. Vjerovatno sve sastojke već imate u kući.
Malo bijelog luka propržiti na ulju, a zatim ga izvaditi. Ovo jelu daje poseban ukus. Zatim u tom istom ulju propržiti sitno sjeckanu slaninu, kako to znamo reći, na reš. U vrelo ulje i slaninu dodati skuhane špagete (ja koristim Barilla, pakovanje 500 gr). Skinuti sa šporeta i u vrele špagete umiješati smjesu od umućenih 6 jaja sa začinima po želji i 300 gr izrendanog parmezana. Tako dobijemo kremasti ukusan ručak, i dok sada ovo pišem, mislim da ću morati ponovo da ih pravim...obožavam ih :)

I još malo podataka ako nekoga zanima...

Carbonara je talijanska tjestenina, jelo iz Lazia, na bazi jaja, sira (pecorino Romano ili Parmigiano Reggiano), slanine (guanciale ili pancete) i crnog bibera. Obično se koriste špagete kao tjestenina, međutim, može se koristiti i druga tjestenina. Ovo jelo je nastalo sredinom 20. vijeka.

 
Kao i kod mnogih recepata, porijeklo jela, kao i njegovo ime su nejasni. Postoje mnoge teorije o porijeklu imena, koje su novije od samog jela. S obzirom na to da se ime izvodi iz CARBONARO (italijanske riječi za peć na ugalj), neki vjeruju da je jelo prvi put napravljeno kao obrok za srdačan doček za italijanske rudare.
Izvor: http://en.wikipedia.org/wiki/Carbonara




Prijatno !
Milijana Z.P.

No comments:

Post a Comment