Tuesday, July 7, 2015

Putovanja: Pečuj, Mađarska


Kada sam se uputila u ovaj grad, nisam imala nikakvo predznanje o njemu. Išla sam u grupi ljudi, a razlog je bio - šoping :) Baš zato je moj doživljaj bio, veoma prijatno iznenađenje. Grad je prelijep, ima prebogatu istoriju i priča bezbroj malih pričica.


Srednjovekovni grad se prvi put 871. godine pominje pod latinskim imenom Quinque Basilicae (Pet bazilika), što upućije na to da su prvi graditelji mjesnih crkava koristili materijal sa pet starorimskih bazilika.




Možda nisam čula baš sve što je vodič pričao, ali vjerujte da grad sam priča svojom ljepotom.

Najveće blago Pečuja je njegova istorija i ljubav njegovih stanovnika ka vizuelnim umjetnostima. Iz Rimskog doba, iz 4. vijeka, datiraju hrišćanske grobnice Nekropolis, koje turisti rado posjećuju, kao i Galeriju modernog slikarstva, centralnu katedralu, i manju džamiju Paša Jakovali Hasam, koja je vrlo pažljivo restaurirana. Ponos grada i njegovih žitelja je muzej nadaleko čuvene Žolnaj keramike, a koliko je ona na cijeni i koliko je značajno ime njenog tvorca Mikloša Žolnaja, govori i podatak da su od polovine 19. vijeka tim keramičkim nakitom počele da se ukrašavaju fasade i krovovi reprezentativnih zgrada u ovom lijepom gradu porcelana. U Kaptelan ulici, koju zovu ulicom muzeja, nalaze se brojne umjetničke galerije, a obližnji park krase bronzane skulpture poznatih mađarskih umjetnika.




Jugoistočno od grada na brežuljcima se uzgaja vinova loza i proizvode se čuvena mađarska vina. Zbog njih se Pečuj i naziva "gradom vina i grožđa". Starosjedioce, koji ovde žive nazivaju "toke", što znači vlasnici vinograda, a ovo ime danas su preuzeli i oni koji su se doselili kasnije i nisu mogli da odole čarima ovog grada i ostali mu privrženi zauvijek. U mjestu Viljani je centar lokalnih proizvođača vina koji žive u okolini. Čini se kao da svaka porodica ima sopstveni vinograd i svoju proizvodnju vina. Mađari organizuju i "put vina" od tog mesta do Sikoša, a na tom putu posjećuju se mnoge lokalne vinarije u kojima se mogu isprobati dobra sortna vina i lokalni specijaliteti. Ovo područje poznato je prije svega po belim vinima, a tu je osnovan i najstariji podrum u kom se, po klasičnoj metodi, prvi put proizveo šampanjac u Mađarskoj. 
















Ovo je samo mali djelić cijele priče.
Svakako preporučujem obilazak ovog grada.

Milijana

1 comment:

  1. Bio sam dvaput u Pečuhu, od čega je drugi put bio svega 15 dana nakon prvog. Mali, ali jako šarmantan grad koji u odnosu na svoju veličinu ima iznenađujuće mnogo toga da pruži. Pošto mi je relativno blizu i pogodan je za jednodnevne izlete, vjerujem da ću ga ponovo nekada posjetiti. Naročito mi je lijep Sečenji trg i onaj dio oko bazilike, ali interesantna su i brojna druga mjesta koja nisu dio rute turističkih vodiča.

    ReplyDelete